Om oss


Kontakt oss:

info snabela rovogern.se

bjorn.lundgren snabela rovogern.se Tel: 070-316 31 21

lars.eklund snabela rovogern.se Tel:076-107 35 20

lars.lundgren snabela rovogern.se Tel:070-233 59 95


Vi, bröderna Lars och Björn Lundgren samt Lars Eklund, har starka rötter i yrkesfisket som pågick ute i Rovögern under 70- och halva delen av 80-talet. Vi arbetade flera år under sommarmånaderna som fiskedrängar hos dåtidens sista yrkesfiskare, Helge Sundström. Helge hade huvudrollen i Sune Jonssons inspelning av dokumentärfilmen "Ett fiskarår" från 1975.


På den tiden fanns inget ekolod eller GPS. Då, använde man sig  av en sk. lodlina för att mäta sig fram till rätt djup så att strömmingsskötarna hamnade på rätt ställe. Fiskegrunden lokaliserades med hjälp av olika landmärken som skulle gå i linje med varandra för att säkerställa rätt position.

Vi använder oss av samma metoder (och lite teknik) när vi fångar den strömming som under sommaren mognar till Rovögerns Surströmming.


I dag finns endast ett 20-tal yrkesfiskare kvar efter västerbottenskusten och fisket är i stort sett baserat på laxfiske medan strömmingsfisket nästan försvunnit. Strömming har sedan urminnes tid varit stapelvaran för kustbefolkningen. Från mitten på 70-talet har antalet strömmingsfiskare stadigt minskat och nu är det i stort sett slut. Vi tycker det är tråkigt att utvecklingen har tagit den riktningen så vi tänker ändra på det.


Längtan tillbaka till fisket har alltid funnits. Till sist blev den så stark att den inte längre kunde motstås. Vi driver sen 2012 företaget Rovögerns Surströmming AB (vid sidan av våra ordinarie arbeten) vars huvudprodukt är Rovögerns Surströmming. Vi erbjuder också i mån av tillgång färsk strömming, saltströmming, abborrfilé samt gädda och sik. Allt i en anda av närfiske, småskalighet och ”handmade”. Det känns fantastiskt roligt att få serva konsumenterna med högkvalitativa råvaror och lokalt producerad mat, särskilt i en tid när fiskprodukter har färdats runt hela klotet innan den landar i frysdisken. Idag har vi återförsäljare på ett 10-tal ställen runt om i Västerbotten och lika många i Stockholmsområdet. Vi söker också återförsäljare i fler områden.


2012 gjordes en pilottillverkning på 450 burkar och mottagandet blev över förväntan. Den lokala pressen skrev om den första Västerbottniska surströmmingen. Efter ett uppslag på nästa hela förstasidan i Västerbottens Kuriren tog lagret slut på några timmar. Senare produktion kan ses under fliken "Historik"